Psychotherapie voor jongeren en volwassenen

 

Als integratief psychotherapeute vind ik het belangrijk dat je binnen een warm en veilig klimaat, met veel respect voor jou als individu, op zoek kan gaan naar jouw verwachtingen en doelen in het leven, en naar wat er mogelijk in de weg staat om dit te bereiken. 

Therapie kan je helpen om inzicht te krijgen in je huidige patronen en denkwijzes. Het ondersteunt je in je groei om dichter bij "je-zelf" te komen en weer te kunnen genieten van een leven dat echt bij jou hoort. 

In overleg kunnen we op verschillende manieren werken; via gesprekken, via creativiteit, met lichaamsgerichte oefeningen, visualisaties, ontspanningsoefeningen, aan de hand van voice dialogue...

 

Elke begeleiding start met een kennismakingsgesprek waarin we jouw vragen en verwachtingen exploreren. We onderzoeken tijdens het eerste gesprek of ik jou kan bieden wat je op dit moment nodig hebt, en voor jou is het een gelegenheid om te voelen of je mij deelgenoot wil maken van jouw verhaal. 

Verder is er tijdens dit kennismakingsgesprek ruimte voor praktische afspraken over het verloop van de therapie.

Verschillende redenen kunnen aanleiding zijn om therapeutische ondersteuning te zoeken. Dit zijn er enkele:

- stressklachten

- vragen rond identiteit

- weinig zelfvertrouwen

- moeilijk keuzes kunnen maken

- verwerking van traumatische ervaringen

- laag zelfbeeld

- levensvragen

- ondersteuning bij rouwprocessen

- je overspoeld voelen door hinderlijke gevoelens en gedachten

- eetproblemen

- psychosomatische klachten

- psychogene stemstoornissen

-...

 

 

Persoonlijke groei

Groeien, jezelf ten volle ontplooien, je potentieel ontdekken en waarmaken... 

Vanuit de positieve psychologie kreeg de psychotherapie de laatste jaren een andere impuls. Klachten, of dingen die er minder goed gaan, maakten plaats voor een model waarin uitgegaan wordt van krachten, van sterke kanten, van het versterken van wat al goed is. 

Binnen een traject persoonlijke groei vertrekken we dus niet van een klachtenmodel. Het gevoel jezelf te willen ontwikkelen als steeds groeiend individu, een honger naar dat onvervulde potentieel in jezelf is voldoende om een groei-traject aan te gaan. Op verschillende manieren, aan de hand van kleine opdrachtjes, gesprekken, uitdagingen en steeds vanuit een blik op jouw sterktes en talenten, ga je op weg naar persoonlijke groei. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het nooit eens wat minder kan gaan. Elke weg heeft hier en daar wel een hobbel, en het kan altijd gebeuren dat een zijweg je aandacht trekt, of dat je door regen of storm verrast wordt op je reis. Ook voor deze weersomstandigheden en zijwegen is er plaats tijdens een groei-traject.